Thuiswerken, zo werkt dat

Thuiswerken, zo werkt dat

 

Nog nooit werd er zoveel thuis gewerkt als de afgelopen tijd. Eerst gedwongen, nu ook steeds meer omdat het goed bevalt. Het kantoor verandert langzaam in een plek waar je vergadert en klanten ontvangt. Thuis kun je ongestoord lekker doorwerken, beter je focus houden en tussendoor nog even gauw een wasje draaien. Maatschappelijke voordelen zijn er ook: minder files en minder CO2 uitstoot door afname van het woon-werkverkeer. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat werknemers die geregeld thuiswerken productiever, loyaler en minder vaak ziek zijn. Er is wel een aantal voorwaarden om goed thuis te kunnen werken.

 

Ten eerste is het van belang een goede connectie te houden met kantoor en collega’s, zowel letterlijk als figuurlijk. Het kan niet zo zijn dat collega’s op kantoor stelselmatig taken moeten overnemen omdat telefoons bijvoorbeeld niet zijn doorgeschakeld. Daarnaast zijn sociale contacten ook goed voor je werkzaamheden, dus sluit je thuis niet af voor de buitenwereld.

 

Een van de belangrijkste zaken is verder de balans weten te houden. Uit studies is gebleken dat de meeste mensen thuis harder werken dan op de zaak, eerder beginnen (want geen reistijd) en langer doorgaan. Dit is niet per definitie verkeerd, maar zorg dat je niet teveel doorslaat erin en thuis opeens meer kantoor wordt dan een plek van ontspanning. De andere kant op is ook weer niet goed. Een wasje draaien tussendoor is prima, maar ga niet ook nog ‘even snel tussendoor’ de badkamer boenen en een wasmand weg strijken. Het is wel verleidelijk als je aan de eettafel zit en met al die huishoudelijke zaken wordt geconfronteerd, maar bewaar ze voor buiten werktijd.

 

De beste oplossing om de balans goed te houden, is om je werkplek thuis niet te huiselijk te maken. Het liefst werk je in een aparte kamer aan een bureau, en niet aan de keukentafel (of zelfs strijkplank!). Helaas heeft natuurlijk niet iedereen thuis de ruimte om een bureau neer te zetten. Oplossingen zoals de HOB (Home+Office=Balance) kunnen dan uitkomst bieden, volwaardige bureaus die je ’s ochtends gemakkelijk uitklapt en aan het einde van de werkdag weer opklapt en opbergt. Op die manier heb je een vaste werkplek die alleen bedoeld is om te werken, en blijft thuis echt thuis.

 

Wat denk jij? Gaat (deels) thuiswerken de nieuwe standaard worden?

 

 

 

De Home office balance, de oplossing om weer de balans tussen thuiswerken en je privéleven te vinden.

 
 

Interesse? Neem contact met Jan Berends!

 

 

mobiel: +31 6 10 93 64 29 //kantoor: +31 55 53 93 810